_________________________________________________________________________________________________________________________
...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
________________________________________________________________________________________________________________________

Μετάφραση // Translate

Αποτυπώματα

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το αθηναϊκό κοινό με θέμα την Ιστορία





Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ALAIN BADIOU ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες
της γαλλικής διανόησης, σε μια ανοιχτή
συζήτηση με το αθηναϊκό κοινό με θέμα την Ιστορία

Κείμενο: ελc team
Email: info@elculture.gr

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 111 χρόνων από την ίδρυσή του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αφιερώνει τον Κύκλο διαλέξεων Σύγχρονη Σκέψη στο ερώτημα Πώς μπορεί η ιστορία να φωτίσει το μέλλον;
Ο διάσημος φιλόσοφος Alain Badiou, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σε διεθνές επίπεδο και από τους πιο μεταφρασμένους, θα ανοίξει τη νέα σειρά διαλέξεων και το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00.
Με ένα σημαντικό έργο που καλύπτει πληθώρα πεδίων, όπως την οντολογία των μαθηματικών, καθώς και την πολιτική και το θέατρο, ο φιλόσοφος Alain Badiou, Ομότιμος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή École Normale Supérieure, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης.
Το 2017, ολοκλήρωσε το γνωστό ανοιχτό σεμινάριο του που διεξήγαγε από το 1966. Ωστόσο, το συγγραφικό του έργο είναι πιο πλούσιο από ποτέ. Δύο τόμοι των μαθημάτων του σεμιναρίου του Vérité et sujet και Changer le monde,δημοσιεύτηκαν το 2017 από τις εκδόσεις Fayard, καθώς και δύο έργα με στοχασμούς του πάνω στην πολιτική: Je vous sais si nombreux και Éloge de la politique υπό μορφή συζητήσεων με την Laure Lancelin.
Για τον Alain Badiou, η Ιστορία μπορεί να μας παρέχει τη δυνατότητα για κάποιον έλεγχο του μέλλοντος, μόνο εάν υπάρχουν νόμοι της Ιστορίας, όπως υπάρχουν στη Φυσική νόμοι της φύσης. Πράγματι υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, αλλά μόνο για περιόδους της Ιστορίας, κι όχι γενικά για την Ιστορία. Η Ιστορία περιέχει όντως τομές οι οποίες λόγω της ιδιότητάς τους δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο υπολογισμού στο πλαίσιο των νόμων της εκάστοτε περιόδου. Ο Alain Badiou τις ονομάζει «συμβάντα», τα οποία είναι, σε σχέση με τους νόμους της Ιστορίας, εξαιρέσεις, παρότι οι συνέπειές τους προφανώς ενσωματώνονται σε μία νέα περίοδο, της οποίας η προέλευση είναι ακριβώς η συμβαντική τομή, ως «εκτός νόμου» τομή.
O ψυχαναλυτής και διευθυντής του περιοδικού αληthεια, Δημήτρις Βεργέτηςθα προλογίσει τον Alain Badiou και θα συντονίσει τη συζήτηση.

Info:
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00| Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – Αuditorium Theo Angelopoulos
Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων / Ταυτόχρονη μετάφραση

~~~~~~~~~

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, για την αποψινή διάλεξη του Alain Badiou, οι πόρτες του Γαλλικού Ινστιτούτου θα ανοíξουν στις 18.00'.
Η διάλεξη θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας μας www.ifa.gr και της σελίδας μας στο Facebook. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 19.00', ο Alain Badiou θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής (στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης) με θέμα Ποίηση και Φιλοσοφία.
Οργάνωση: εκδόσεις Πατάκης και το ψυχαναλυτικό-φιλοσοφικό περιοδικό αληthεια.
Επίσης
Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 19.00', θα μιλήσει στην Α.Σ.Κ.Τ, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης (Αμφιθέατρο De Chirico) με θέμα Ο Μάης του ‘68: 50 χρόνια μετά
Οργάνωση: Το ψυχαναλυτικό-φιλοσοφικό περιοδικό αληthεια και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
~~~~~~~~~

Ce soir, pour la conférence d’Alain Badiou, et en raison du nombre de places limité, l’IFG ouvrira ses portes à 18h00.
La conférence sera diffusée en direct sur le site web et la Page Facebook de l’IFG. Elle sera traduite simultanément en grec.
Vendredi 26 janvier, à 19h 00, Alain Badiou fera une conférence au Megaron (Salle polyvalente de la Bibliothèque de musique) sur le thème : Poésie et philosophie.
Organisation : éditions Patakis et revue de psychanalyse et philosophie αληthεια
Également
Samedi 27 janvier, à 19h00, il fera une conférence à l’École des Beaux-Arts, 256 rue Peiraios, Aghios Rentis (Amphithéâtre De Chirico) sur le thème : Mai 68 : 50 ans après.
Organisation : revue de psychanalyse et philosophie αληthεια et l’École des Beaux-Arts.

_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου